A természetvédelem meglepő kihívások elé állította a tervezőket, kivitelezőket

A magyarországi Debreceni Nemzetközi Iskola természetvédelmi területtel határos. Kültéri területen történő sportolásra alkalmas felületek telepítése során ezért nem csupán a minőségre kellett összpontosítni; a természetvédelem meglepő kihívások elé állította a tervezőket és a kivitelezőket – komoly feladat volt ez a Conica számára is.

Az ISD (Debreceni Nemzetközi Iskola) 2019 szeptembere óta működik Debrecenben. A telek tágas, szemet gyönyörködtető, 7200 m² alapterületű, mely közvetlenül határos a Nagyerdő természetvédelmi területtel. Félkör alakú épület és számos kültéri létesítmény épült az öt hektáros építési telken, a budapesti BORD Építész Stúdió tervei alapján.
Nagy területű sportlétesítmények uralják a nyitott tereket. Egy oszlopcsarnok födémszerkezetén került elhelyezésre a többcélú pálya, ami hidakkal csatlakozik a főépület első emeletéhez.

A megfelelő felület minden sporthoz

Egy ilyen ambiciózus kivitelezési projektnél a teljes infrastruktúrának a legmagasabb szintű követelmények kell megfelelnie. Ezenkívül a természetvédelmi területen levő elhelyezkedés azt jelentette, hogy nagyon szigorú természetvédelmi jogszabályokat kellett betartani, mind a kivitelezés, mind a kész szerkezet esetében. Ezért a sportpályákhoz csak első osztályú, Conica burkolatokat alkalmaztak. A burkolatoknak számos eltérő igényt kellett kielégíteniük: tartósan elasztikus, ízületeket kímélő, mechanikailag tartós és UV-álló.

A debreceni Erdei László kapta a megbízást a sporttechnológiai tervezésre. A szintén debreceni Global Sport Kft. végezte a sportpályák és a játszótéri burkolatok kivitelezést. Csupán korlátozott időtartam állt a Hunép Zrt. (generálkivitelező) rendelkezésre a komplett projekt megvalósítására, emellett a számos alvállalkozó koordinálására. Az összes szakág közötti kitűnő együttműködésnek és a felhasznált kiváló minőségű anyagoknak köszönhetően az ambiciózus projekt néhány váratlan akadály ellenére is sikeres volt.

A projekt egyik kihívása az volt, hogy húsz betonpadot CONIPUR 2S burkolattal kellett ellátni, és nem csupán a vízszintes felső felületükön, hanem a 75%-os lejtésű oldalukon is. Ezt egy megfelelő keverékkel oldották meg.
A 630 m²-es többcélú pálya – amely a tetőn került elhelyezésre – hordozófelülete beton födémből, valamint kavicsolt hő- és vízszigetelésből áll. Elsőként speciális, műanyag hálóval megerősített elasztikus réteg került beépítésre. A felső réteg 10 mm vastag CONIPUR EPDM burkolatból állt. Ez azonban váratlanul népszerű lett a természetvédelmi terület madarai körében, ugyanis az állatok elkezdték lebontani a borítást. Így végül egy póruszáró, majd egy kétrétegű szórt bevonat bizonyult megfelelő megoldásnak.

Kétrétegű, vízáteresztő sportpálya

A mintegy 8 mm-es ágyazati rétegre kerülő 8 mm-es PUR-kötésű EPDM-borítás kiváló minőségű és tartósságú. A rendszer alsó (ágyazati) rétegében lévő újrahasznosított granulátum kis költsége miatt a CONIPUR 2S költséghatékonyabb opció, mint a CONIPUR EPDM – különösen akkor, ha a rétegeknek vastagabbnak kell lenniük. A rétegvastagság meghatározza a teljesítőképességet és a védelmi funkciót, így a borítás az egyes felhasználók/sportágak igényeihez alakítható.

Gyerekjátékoktól a versenysportig

A 600 m² különböző pályafelületre különböző HIC-értékek (Head Injury Criterion) kerültek meghatározásra. A mért és számított értékeket elsősorban az autóiparban alkalmazzák a különböző járművek utasbiztonságának összehasonlítására. Itt az eséseknél a tompítóhatás meghatározásának kritériumaként használják. A 2000 m²-es, professzionális futópályát CONIPUR SP anyaggal borították.

Vízáteresztő bevonatrendszer World Athletics tanúsítvánnyal

Az újrahasznosított, granulátum alapú, PUR kötésű elasztikus réteggel és egy 3 mm-es, szórt PUR felső bevonattal ellátott 13 mm vastag poliuretán pályarendszer a legköltséghatékonyabb, a World Athletics által tanúsított Conica pályarendszer. A CONIPUR SP burkolat főleg iskolai és szabadidős létesítmények sportpályáihoz használható, amely a biztonságra és tartósságra vonatkozó minden követelményt teljesít. A kiváló minőségű PUR felső réteg szúrás-, mechanikai és időjárásálló. Szerkezetének köszönhetően csúszásmentes és jó tapadást biztosít napos és esős időben egyaránt.