A CONIPUR SW, CONIPUR MX+ és CONIPUR EPDM rendszereket használták az atlétikai pályához, futópályához és a további területeken

A Nyíregyházi Atlétikai Centrum a sportkedvelők központi helyszíne Kelet-Magyarországon. Nyíregyháza 120.000 lakosával az ország hetedik legnagyobb városa és számos ambiciózus sportegyesületnek ad otthont. Hogy megfelelő edzési és versenyzési lehetőségeket biztosítsanak számukra, a régi sportközpontot lebontották és 2019–2021 között teljesen újjáépítették. A csarnok az egyik legnagyobb és legmodernebb Magyarországon. Tágas kültéri területekkel is rendelkezik. A létesítmény nemcsak hazai és nemzetközi sportesemények, hanem kulturális és szabadidős tevékenységek, például kiállítások, konferenciák és koncertek lebonyolítására is alkalmas.

A város felkérésére a B5 Építészstúdió Kft. építésziroda (a sportpályák kivitelezője a Global Sport Kft.) és Erdei László tanácsadó vállalta a projekt tervezését és kivitelezését. A padlóburkolatok tekintetében a csapat mind az atlétikai pályák, mind a futópályák esetében nagymértékben támaszkodott a Conica termékeire.

Az atlétikai pálya

Az atlétikai pálya területe 7 860 m², és CONIPUR SW burkolatot kapott RAL 3016 és 3017 színben. A teljes PUR felületi réteggel ellátott, hézagmentes, kétrétegű megoldás rendkívül rugalmas és optimális tapadást biztosít. Emellett 37%-os erőcsökkentést is nyújt. Az alapréteg újrahasznosított anyagokat tartalmaz, ami a burkolatot költséghatékonnyá és rendkívül fenntarthatóvá teszi. Továbbá a kétszínű fedőréteg a Retop módszerrel megújítható, így az élettartam még tovább meghosszabbítható. Az atlétikai pálya már megkapta a World Athletics Class 2 minősítést.

A futópálya

A futópálya 921 m²-es területére a kivitelezők a CONIPUR EPDM-et választották RAL 3016 színben. A felület kizárólag új anyagokból készül, és a legmagasabb szintű minőség és tartósság jellemzi. Az egyrétegű összetétel gyors és költséghatékony beépítést tesz lehetővé. A felület még egy heves felhőszakadás után is gyorsan megszárad, és újra használatra kész.

A belterek

A RAL 3016 és 3017 színű CONIPUR MX+ sportburkolatot használták a fedett atlétikai pálya, a játékosok kijárata és a bemelegítő folyosó – összesen több mint 4 000 m² terület – burkolására. A 15 mm vastagságú, habosított középső réteggel ellátott poliuretán atlétikai pályarendszer az alsó rétegekben található újrahasznosított töltőgranulátumnak köszönhetően nagyon költséghatékony. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a felhasználónak kompromisszumot kell kötnie a minőség és a tartósság terén. A beltéri atlétikai pálya már megkapta a World Athletics Indoor minősítést.