Amikor a sakk megvadul egy teljesen őrült játszótéren

A világ kissé megőrült a budapesti „Pitypang” óvoda udvarán. Van egy nagy sakkterület, de a közepén egy játéktorony áll. Van futballpálya, de az kör alakú. Fantasztikus hely, ami sok ötlettel, rengeteg technikai szakértelemmel és a CONICA megfelelő burkolataival elevenedett meg.

Tízéves jubileumának megünneplésére a Pitypang óvoda  szokatlan játszótér telepítését kérte az udvarán. A hagyományos kialakítás kivételével bármi megengedett volt. A pitypang motívum különféle helyeken is megjelenik. Bizonyos szögekből a látványos dizájn olyan modern klasszikusokra emlékeztet, mint például Miro vagy Schlemmer. Mindazonáltal a gyermekek szórakozása volt természetesen a legfontosabb, a funkcionalitás és a biztonság mellett. A kivitelező (Színrelép Kft.) és a tervező (Torba Csaba, építész) sok tapasztalattal rendelkezett ezen a téren. Az alkalmazottakkal is konzultáltak, mert a létesítmény sajátos nevelési igényű gyermekeket, például autizmussal élő gyermekeket is gondoz. Az összes érintett fél aktív együttműködésével, valamint a kiváló minőségű anyagok felhasználásával viszonylag rövid, mindössze két hónapos időszak alatt lehetőség volt terv benyújtására, hivatalos jóváhagyások megszerzésére és megvalósítási tervek elkészítésére. A CONICA anyagok jelentették ennek az ambiciózus projektnek az alapját – szó szerint.

Játék- és sportfelületek a fiatalok számára

A CONICA burkolatok világszerte ismertek az élsportban való alkalmazásukról. A megfelelő felületek kombinációját alkalmazták a projektben. A bevált CONIPUR 2S burkolat 10 mm vastag, PUR-kötésű EPDM felület, mely kiváló minőségű és tartós. Az alsó (rugalmas) réteg újrahasznosított granulátumának köszönhetően nagyon jó ár / teljesítmény arányt kínál. Ez különösen a vastagabb rétegeknél fontos szempont. A zökkenőmentes és egyenletes CONIPUR 2S szinte minden sportághoz alkalmas. Eső után gyorsan megszárad, ezért tovább lehet rajta játszani. A 24 különböző szín sokféle kombinációt tesz lehetővé.

 

A kültéri játszóterek zuhanásvédő padlóburkolatát, a CONIPUR PG burkolatot kifejezetten a fiatal sportolók számára fejlesztették ki. Úgy tervezték, hogy elnyeljék a zuhanásból származó energiát és így védve a kisgyermekeket az esés okozta sérülésektől. A CONIPUR PG vízáteresztő, könnyen tisztítható, időjárásálló és tartós. Felülete színes EPDM granulátumokkal tervezhető. Ezek a granulátumok UV-stabilak, hosszú évekig tartó használat után is vonzó, funkcionális felületet biztosítanak. Ami a színeket és a lehetséges kombinációkat illeti, a határ a csillagos ég.

A különféle játékdombok, lejtős felületek illetve a különböző nehézségű mászó útvonalak speciális alapozási és telepítési technikákat igényeltek az óvodában. A játéktorony körüli felületet különösen magas HIC (fejsérülés kritérium) értékre tervezték. Ez azt jelenti, hogy akkor sem kell súlyos következményekkel számolni, ha valaki magasról esik le.
A sakktábla egyenletes felületének biztosítása érdekében a zuhanási zóna alépítményét lejjebb építették. Ennek eredményeként a felület ezen a területen vastagabb, mint a széleken. A vízi játékterületeket csúszásgátló fedőréteggel (Cp 2210) is kezelték. Ily módon összesen 1000 m² felületet alakítottak át rugalmas, biztonságos és robusztus játéktérré.

A projekt szakaszos telepítése

A munkát végző cégnek számos kihívással kellett szembenéznie. Először is, a koronavírus-járvány nyilvánvalóan megnehezítette a munkát. Az óvoda az építkezés során is nyitva maradt, így a telepítést szakaszonként kellett elvégezni. A rövid telepítési időnek, a meghatározott termékjellemzőknek és a CONICA rendszerek állandó magas minőségének köszönhetően, a Pitypang óvodások immár egyedülálló játszótéren élvezhetik a szabadban való játék örömét.